Dystrybucja
Nasza firma zajmuje się dystrybucją piwa na terenie całego kraju. Szczególne miejsce w naszej ofercie zajmują produkty niewielkich browarów regionalnych, które dzięki unikalnym procedurom warzelniczym oferują piwa charakteryzujące się niepowtarzalnymi walorami.
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami naszej oferty.
Tradycja
Jak współtwórcy dzisiejszej świetności Szczyrzyckiego Browaru Cystersów GRYF, doceniamy i promujemy piwa warzone wg. tradycyjnych metod.
Niepowtarzalne receptury, unikalne warunki geograficzne oraz jakość półproduktów to nasze wielkie dziedzictwo, które warto wspierać, tak aby zachować je dla przyszłych pokoleń!
Kontakt
Zapraszamy do kontaktu - z chęcią odpowiemy na wszystkie Państwa pytania:
Browar w Szczyrzycu
W warzeniu piwa w Szczyrzycu pomogły szczególne względy opatrzności, której palec wskazał w Wadzyniu obfite źródło doskonałej wody. Pierwsze warki odbywały się jeszcze w skromnych, choć dość prymitywnych zabudowaniach drewnianych. Pięć lat później, 26 kwietnia 1628 roku wybudowano drewniany browar.
W roku 1824r. na terenie klasztornym wybudowano browar gdzie zaczęto warzyć piwo. Proces wrzenia odbywał się ręcznie oraz był prowadzony przez zakonników.
Z uwagi na ostrożność Michów "w temacie procentów" warzenie wysokoprocentowego piwa rozpoczęto dopiero w 1824r. Sam proces nie odbiegał od światowych standardów. Warto zwrócić uwagę na dodawane do beczki drożdże, które przesądzały o wyjątkowej urodzie smakowej piwa.
W roku 1993 po ciężkich bojach ojcowie cystersi odzyskali swój browar wraz z całym majątkiem. Otrzymał on nazwę Gryf, wywodzącą się z herbu Szczyrzyca. Piwo warzone wtedy nie było jednak tym, na co się czeka sięgając po kufel. W roku 1997 zaprzestano produkcji.
W 2007 roku opactwo cysterskie rozpoczęło remont i adaptację dwóch budynków nieczynnego browaru klasztornego. Inicjatywa rewitalizacji wypłynęła od finansującej rodziny Czepielów. W roku 2015 sierpniu browar wznawia warzenie piwa według starej receptury.