Browar w Szczyrzycu
W warzeniu piwa w Szczyrzycu pomogły szczególne względy opatrzności, której palec wskazał w Wadzyniu obfite źródło doskonałej wody. Pierwsze warki odbywały się jeszcze w skromnych, choć dość prymitywnych zabudowaniach drewnianych. Pięć lat później, 26 kwietnia 1628 roku wybudowano drewniany browar.
W roku 1824r. na terenie klasztornym wybudowano browar gdzie zaczęto warzyć piwo. Proces wrzenia odbywał się ręcznie oraz był prowadzony przez zakonników.
Z uwagi na ostrożność Michów "w temacie procentów" warzenie wysokoprocentowego piwa rozpoczęto dopiero w 1824r. Sam proces nie odbiegał od światowych standardów. Warto zwrócić uwagę na dodawane do beczki drożdże, które przesądzały o wyjątkowej urodzie smakowej piwa.
W roku 1993 po ciężkich bojach ojcowie cystersi odzyskali swój browar wraz z całym majątkiem. Otrzymał on nazwę Gryf, wywodzącą się z herbu Szczyrzyca. Piwo warzone wtedy nie było jednak tym, na co się czeka sięgając po kufel. W roku 1997 zaprzestano produkcji.
W 2007 roku opactwo cysterskie rozpoczęło remont i adaptację dwóch budynków nieczynnego browaru klasztornego. Inicjatywa rewitalizacji wypłynęła od finansującej rodziny Czepielów. W roku 2015 sierpniu browar wznawia warzenie piwa według starej receptury.